Meny

Herrfors firar Elens dag med öppet hus

Herrfors firar Elens dag den 23.1.2017 kl. 9–17 med öppet hus.

Vi bjuder på kaffe med tilltugg och spännande program under dagen. Du kan bl.a. delta i guidad rundtur av driftcentralen, bekanta dig med vår mobilapplikation, se våra nya företagsfilmer och träffa personalen som dagligen jobbar för att din elanslutning ska fungera felfritt! Vi ger dig också tips på vad du kan göra hemma ifall strömmen bryts.

Varför firar vi Elens dag? För att lyfta fram den avgörande rollen som elektriciteten haft för samhällets utveckling. Den första kända forskaren som hanterade elektricitet var greken Thales av Miletos, som på 600-talet f.Kr. märkte att det uppstod vad vi idag kallar för statisk elektricitet när han gnuggade bärnsten mot djurpäls. Idag drivs så gott som allt omkring dig av elektricitet i en eller annan form. Elen har gett oss säkrare arbetsplatser, effektivare industrier och en bekvämare vardag. Som en bonus har vi fått mera fritid: i ett vanligt hushåll ägnas i dagsläget ca. 15 timmar per vecka åt hushållssysslor, jämfört med början av 1900-talet då samma jobb krävde hela 54 timmar. Elektricitet används också för att rädda liv: inom sjukvården hittar vi eldrivna respiratorer, hjärtstartare och kirurgiska hjälpmedel.

På Elens dag vill vi på Herrfors uppmärksamma elektricitetens historia och dess betydelse i det moderna samhället. Vi hoppas att så många som möjligt vill fira tillsammans med oss. Välkomna!

Elens dag stödjer Rädda Barnen!

Vill du också bidra? Nu är det lätt att göra en god gärning. Visa hur du drar nytta av el i din vardag genom att ladda upp ett bildinlägg på Facebook, Instagram eller Twitter och tagga inlägget med #Sähkönpävä och #hyvinvointiasähkölla. För varje inlägg donerar branschorganisationerna 3 euro åt Rädda Barnen, upp till 10 000 euro. Du kan ladda upp bilder under hela veckan. Kom ihåg att göra inlägget publikt! Regler för insamlingen (på finska)