Ylivieskan kaukolämpölaitoksen voit nähdä jo kaukaa. Korkeat savupiiput ja niistä nouseva höyry ovat maaginen näky kirpeänä pakkasaamuna. Pyöreät kymmenen vuotta on pian täynnä siitä, kun Jari Rasmus avasi Herrforsin voimalaitoksen oven ensimmäistä kertaa. Tänään, lähes kymmenen vuotta myöhemmin, on saman oven takana työskentelemässä entistäkin kokeneempi käyttöpäällikkö, jonka näpeissä voimalaitoksen käyttö ja ylläpito sujuu leikiten. Tervetuloa tutustumaan työhön kaukolämmön parissa!

 

Jari Rasmus on tärkeä osa Herrforsin kaukolämpölaitoksen tiimiä Ylivieskassa. Kouluttautuminen sähkövoimatekniikan insinööriksi on avannut ovia useissa kotimaisissa energia-alan yhtiöissä aina Haapaveden, Kuopion ja Kokkolan kautta Ylivieskaan. Työskenneltyään kaukolämmön parissa lähes viisitoista vuotta, on kokemusta karttunut melkein jo toistenkin tarpeisiin.

 

Työnsä ohessa Jari on ollut myös ahkera opiskelemaan ja käynyt vuosien aikana mm. voimalaitoskäyttäjän ammattitutkinnon. Pian taskua lämmittää tammikuussa päättyvästä voimalaitosmestarin erikoisammattitutkinnosta saatava konemestarikirja, joka oikeuttaa toimimaan painelaitteen käytönvalvojana tietyn kokoluokan voimalaitoksessa, kuten Ylivieskan. Herrfors on tukenut ja mahdollistanut opiskelun työnohessa.

 

"Itselle näiden koulutusten käyminen on iso ja tärkeä asia."

 

Tittelinään käyttöpäällikkö, Jari vastaa voimalaitoksen päivittäisestä käytöstä, kunnossapidosta, laitoksen taloudellisesta- ja turvallisesta käytöstä. Osana työtä ovat myös lakisääteisten tarkastusten ja korjaussuunnitelmien laadinta ja aikataulutus. Voimalaitos ei tuota ainoastaan kaukolämpöä 680 kiinteistöön Ylivieskassa, vaan tuottaa myös sähköä ja prosessihöyryä asiakkaiden tarpeisiin.

 

"Vesikemia, sähkö, automaatio, konekunnossapito, polttoainelogistiikka – työssä pitää olla monen alan osaaja. Ei riitä, että tietää vähän kaikesta, vaan pitää tietää aika paljonkin kaikesta."

 

Normaalin voimalaitostyön lisäksi on Jari myös osa päivystysrinkiä, joka tarpeen vaatiessa saapuu laitokselle etävalvonnan pyynnöstä. Kaukolämpötiimi on tiivis porukka, joka jakaa työtehtäviä joustavasti hieman tilanteesta riippuen.

 

"Hyvän työporukan ja yhteishengen ansiosta on mukava nousta aamulla töihin."

 

Tutustu myös Pekan työhön käyttökeskuksessamme