Menu

Suunnitteletko talon rakentamista?

Aiotko ryhtyä rakentamaan? Tästä oppaastamme saat tietoa sähkö- tai kaukolämpöliittymän hankinnasta.

Sähköverkkoon liittyminen

Ota heti yhteyttä meihin, kun rakennusaikeesi on varmistunut ja tarvitset sähköliittymän. Liittymän tilauksesta kestää useimmiten 4–12 viikkoa ennen kuin sähkö on liitetty rakennuspaikalle. Jos kyseessä on suurempi liittymä olemassaolevan sähköverkon ulkopuolella, toimitusaika voi olla huomattavasti pidempi.

Jotta sähköverkkoon liittäminen kävisi sujuvasti, sinun on huomioitava muutama asia. Lue tästä, miten se kannattaa tehdä. Voit myös ottaa yhteyttä ja kysyä meiltä suoraan.

PDF: Rakentaja, näin liityt sähköverkkoomme

Johan Sundholm, liittymät
(Pietarsaari, Luoto, Pedersöre, Teerijärvi, Oravainen, Vöyri-Maksamaa)
044–7815 332 
etunimi.sukunimi@katterno.fi

Ari Sorvisto, asiakaspäällikkö
(Ylivieska, Alavieska)
(08) 411 0437
etunimi.sukunimi@katterno.fi

Miten pääsen alkuun?

Voidaksemme suunnitella liittymän tarvitsemme ennakkotiedot rakennuspaikasta, liittymän koosta, suunnitellusta lämmitysmuodosta ja pääkeskuksen (mittarikeskuksen) sijainnista sekä tiedon, milloin liittymää tarvitaan. Tiedot ovat rakennuksen asemapiirroksessa ja sähkösuunnitelmassa. Ensivaiheessa riittää kartta, jossa näkyy rakennuspaikan sijainti. Sovimme tarvittaessa yhteisestä käynnistä paikan päällä, jolloin voimme selvittää mahdolliset liittymissuunnat, pääkeskuksen sopivan sijainnin ym.

Mitä tietoja tarvitaan?


Sähkön liittymissopimuksen laadintaan tarvitsemme seuraavat tiedot:

 • onko kyse uudesta liittymästä vai olemassa olevan liittymän muutoksesta
 • rakentajan nimi, henkilötunnus ja puhelinnumero sekä laskutusosoite ja rakennuspaikan osoite
 • rekisterinumero ja tontin numero
 • liittymän koko
 • tiedot lämmitysmuodosta ja tariffista
 • liittymisajankohta
 • kiinteistön käyttötarkoitus, esimerkiksi omakotitalo tai vapaa-ajan asunto
 • lähin paikka/osoite jossa on sähköliittymä
 • asemapiirros tai rakennuspaikan kartta, josta näkyy liittämiskohta/sähkönkäyttöpaikka

Liittymisehdot 1.1.2015 alkaen

Rakennusten maadoittimet

Sähköturvallisuusstandardien mukaan jokaiseen sähköverkkoon liitettävään rakennukseen on asennettava kuluttajamaadoitus. Kuluttajamaadoituksen tehtävänä on vähentää kosketusjännitettä, jota voi vikatilanteessa syntyä rakennukseen.

Kuluttajamaadoittimena on ensi sijassa käytettävä maadoituselektrodia, joka on sijoitettu rakennuksen perustukseen, sen alle tai sen ympärille. Koska maadoitus on tehtävä perustustöiden yhteydessä, on tärkeää, että rakentaja ottaa yhteyttä sähköurakoitsijaansa tai johonkin muuhun asiantuntevaan urakoitsijaan hyvissä ajoin ennen rakennustöiden käynnistämistä.

Sähkömittarin sijoittaminen

Mikä on paras sijainti sähkökaapille? Suosittelemme sähkömittarin sijoittamista julkisivuun kiinnitettävään sähkökaappiin. Sähkökaappi voidaan asentaa minkä tahansa ulko-oven viereen, autokatokseen tai tekniseen tilaan, johon on pääsy ulkokautta. Suositus ei koske vapaa-ajan asuntoja. 

Tontti esteri

Vuokraa sähkökeskus rakennustyömaalle

Herrfors Verkko vuokraa työmaakeskuksia, joita voidaan käyttää rakennusaikana rakennuspaikalla ennen kuin lopullinen pääkeskus on saatu paikoilleen. Ota yhteyttä numeroon (08) 411 0400 (Ylivieskan alue) tai (06) 781 5300 (Pietarsaaren alue).

Liittymiskaapeli

Rakennuksesi ja tontinrajan lähistöllä kulkeva sähköverkko yhdistetään toisiinsa liittymiskaapelin avulla. Herrfors Verkko voi toteuttaa työn eri vaihtoehtojen mukaan: voimme kaivaa ja vetää liittymiskaapelin rakennukseen saakka tai toimittaa maakaapelin ja antaa rakentajan hoitaa sen kaivuun maahan. Vaihtoehtoisesti sähköurakoitsijasi voi sekä toimittaa maakaapelin että hoitaa sen kaivuun maahan.

Menettelytavan valinta riippuu siitä, miten ja minne olet rakentamassa.

Sähkönkulutusmittari tarpeen mukaan

Mittarityyppi ja kulutuksen mittaustapa (1-aika tai 2-aika) sovitetaan sen mukaan, mitä lämmitysmuotoa rakennuksessa käytetään ja paljonko käyttöpaikan arvioitu vuosikulutus on. Herrfors Verkko toimittaa mittarin sähköverkkoon liittämisen yhteydessä.

Sähköverkkoon liittäminen

Sähköverkkoon liittäminen tapahtuu sähköurakoitsijasi meille tekemän liittämis- ja mittaritilauksen eli ns. rekisteri-ilmoituksen perusteella. Se voi ensivaiheessa koskea vain pääkeskusta/mittarikeskusta, jonka sähköurakoitsijasi on asentanut ja tarkastanut sähköturvallisuusstandardin mukaisesti.

Tilauslomake löytyy tästä.

Tilauslomaken liite löytyy tästa (Monimittarikeskus).

Liittäminen edellyttää yleensä, että rakentaja on solminut liittymissopimuksen Herrforsin kanssa.

Mitä liittymä maksaa?

Sähköliittymän ja mittarilaitteiston hintatiedot löytyvät tästä:

Liittymis- ja mittalaitemaksut

Kaukolämpöverkkoon liittyminen

Kaukolämpö on energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto, joka sopii sekä uusiin että vanhoihin rakennuksiin, omakotitaloihin samoin kuin yritystiloihinkin. Kaukolämpö tarjoaa käyttäjälle monia etuja:

 • Turvallinen, toimitusvarma ja käyttäjäystävällinen
 • Asumismukavuus, tasainen sisälämpötila
 • Lämmintä vettä aina käytettävissä
 • Säästää energiaa

Herrfors tarjoaa mahdollisuuden rakennusten liittämiseen kaukolämpöverkkoon Pietarsaaressa ja Ylivieskassa. Jokainen uusi liittymiskohde käsitellään erikseen, jolloin tutkitaan, onko kaukolämpöverkon laajentaminen juuri siihen kohteeseen tarkoituksenmukaista ja taloudellisesti mahdollista.

Annamme mielellämme lisätietoa kaukolämpöverkkoon liittymisestä.

Pekka Nevalainen, kaukolämpövastaava
044 781 5379
etunimi.sukunimi@katterno.fi

Tommi Salo, voimalaitospäällikkö
044 781 5399
etunimi.sukunimi@katterno.fi

Ronny Forsman, osastovastaava (Pietarsaari)
(06) 781 5387
etunimi.sukunimi@katterno.fi

Jonas Asplund, kaukolämpöteknikko (Pietarsaari)
044 781 5331
etunimi.sukunimi@katterno.fi

Kaukolämmöstä löytyy tietoa osoitteesta www.kaukolämpö.fi