Det var år 2010 när Victor Wistbacka för första gången steg in på Herrfors. Han hade nyligen fått ett jobb som Herrfors driftingenjör inom vattenkraft och företaget var bekant för honom endast i form av paketbilar och linjemontörer. Så lite visste han då.

 

Idag är läget helt annorlunda och Victor beskriver sig själv som för mångsidig (detta verkar vara ett problem för honom, av någon konstig anledning) och intresserad av för många saker. Elkraftingenjören jobbar för tillfället både inom elnätsplanering, markplanering och som driftcentralens inhoppande dejourerare. Förutom allt detta är han även väldigt intresserad av de gröna energilösningarna, bland annat av det nylanserade Nordic Sunrise solenergikonceptet. Inom företagets interna projekt fungerar han ofta som en expert som gärna undersöker nya lösningar och utvecklar dem vidare.

 

”Fast organisationen är stor, tas bra ideér emot med intresse och tillsammans utvecklas de vidare.”

 

Victor jobbar i Jakobstad som en del av planeringsteamet bestående av fem effektiva planerare. Planeringsjobbet innebär både nätplanering och markplanering – båda uppgifterna kräver lite olika egenskaper.

 

”Markplanerarens jobb är detektivarbete med informationssökning och kundkontakt – österbottningarna är som tur för det mesta beskedliga att jobba med (härligt att höra!). Av nätplaneraren krävs det mera noggrannhet och förmågan att se helheter, samt att man kan följa direktiv men även tänka själv.”

 

Jobbet är belönande när du märker att du har fått utveckla närmiljön för kommande årtionden och att du har lyckats med att skapa förutsättningar både för lokala företag och invånare. Samtidigt jobbar du för ett företag som på många sätt är ut efter att försäkra närmiljöns välmående och aktiviteter.

 

”Herrfors förstår sig på samhället som helhet, och det syns även på hur de bryr sig om barnfamiljernas vardag. Olika föräldraledigheter eller förkortade arbetsveckor har aldrig varit ett problem, och man blir även uppmuntrad att utnyttja dem. Vi uppfostrar ju samtidigt framtidens arbetstagare.”

 

Som motvikt till jobbet sysslar Victor bland annat med sprint och som hobbymassör. Kollegorna på Herrfors har även smittat av sig ett växande intresse för hinderbanelopp, så vardagen är verkligen inte grå och tråkig för denna man! 

 

Är du intresserad av att jobba med vårt elnät? Bekanta dig med Dennis intressanta jobb som linjemontör!