Aktuellt Vi har tagit i bruk nettoberäkning den 1.1.2023
9.1.2023
Elnät

Vi har tagit i bruk nettoberäkning den 1.1.2023

 

Året 2023 förde med sig en förändring av nettoberäkning för produktionsanläggningar med produktion samt förbrukning under 100 kVA. Från och med 1.1.2023 tas det inte i nettoberäkningen hänsyn till olika faser eller under vilket ögonblick i mätperioden elen är producerad eller förbrukad. Helheten består nu av produktionen och förbrukningen som skett under en och samma mätperiod. Mätperioden är i nuläget en timme. Denna förändring baserar sig på statsrådets reglering.

 

Vem påverkas av förändringen?

Förändringen berör små- och mikroproducenter, vars produktionsutrustning har en maxeffekt på 100kVA, som både köper och säljer elenergi. Det berör alltså främst producenter av solel. Ändringen träder i kraft automatiskt och kräver inga åtgärder av kunden.

 

Hur fungerar nettoberäkning på timbasis och vad innebär förändringen?

I och med denna förändring har småproducenter möjlighet att utnyttja en större del av den el som man producerar i sin egna fastighet. Den egenproducerade elen går i första hand till kundens eget bruk, om produktionen och förbrukningen sker under samma timme. Den eventuellt oanvända produktionen, överskottsproduktionen, förflyttas till eldistributionsnätet. Kunden kan sälja överskottsproduktionen till valfritt elbolag. Om el både produceras och förbrukas under samma timme, minskar den producerade elen direkt mängden el som bör köpas in.

 

Exempel:

Om kunden förbrukar 10 kWh under samma timme, och producerar själv 4 kilowattimmar, är nettoresultatet 6 kilowattimmar köpt el. I detta fall faktureras kunden enligt 6 kilowattimmar.

 

Den nya nettoberäkningsprincipen baserar sig på statsrådets förordning (länk på finska), enligt vilken den interna nettoberäkningen av elförbrukningens och -produktionens balansräkningsperiod bör genomföras som en tjänst för elhandelns centraliserade informationsutbytesenhet, senast den 1 januari 2023. Målet med regleringen är att specifikt småproducenter ska gynnas, eftersom med reformen kommer en ännu större del av egenproducerad el användas i den egna fastigheten, och därmed minskar mängden köpt el och samtidigt minskar även överföringsavgifterna.

Relaterade nyheter

Kundmeddelande

Med nya Herrfors-appen sparar du el, miljö och utgifter

Läs mer
Kundmeddelande

Övergå till e-faktura – vinn en sladdlös dammsugare!

Läs mer
Kundmeddelande

Välkommen att fira Kaukonpäivä med oss i Ylivieska 1.3.2024!

Läs mer
Kundmeddelande

Frågor och svar om elbrist

Läs mer
Kundmeddelande

Vi på Herrfors önskar Er god jul och spännande nytt år

Läs mer
Kundmeddelande

Herrfors kundnöjdhet på en mycket hög nivå för femte året i rad

Läs mer
Kundmeddelande

EPSI Rating undersöker kundnöjdheten hos Herrfors i september

Läs mer
Kundmeddelande

Våra elprodukter förnyas från och med 1.9.2023

Läs mer
Kundmeddelande

Har du fått sms eller epost med en länk till vår kundundersökning om fjärrvärme? Besvara enkäten och vinn presentkort!

Läs mer