Miten luen kaukolämpölaskuani?

Osaatko lukea ja tulkita kaukolämpölaskuasi oikein? Joskus sähköön ja lämpöön liittyvät termit voivat tuntua oudoilta ja vaikeasti ymmärrettäviltä. Mikäli olet epävarma mitä eri termit ja numerot tarkoittavat, anna meidän auttaa!

Näin tulkitset kaukolämpölaskuasi:

 

1. Laskun numero, asiakasnumero ja käyttöpaikkatunnus

Laskun yläreunasta löydät asiakasnumerosi. Kun otat yhteyttä asiakaspalveluumme, löydämme tietosi nopeammin sen avulla. Tarvitset numeroa myös kirjautuessasi verkkopalveluihimme tai sovellukseemme Herrfors 24/7.


Käyttöpaikkatunnusta tarvitset, kun kirjaudut verkkopalveluumme seurataksesi lämmönkulutustasi kotisivuillamme tai sovelluksessa Herrfors 24/7.

 

2. Kaukolämmön kulutus

Laskun ensimmäiseltä sivulta löydät yksinkertaisesti esitetyt tiedot kuluttamastasi lämpöenergian määrästä, kulutuksen ajankohdasta ja laskun kokonaissummasta.

 

3. Asiakaspalvelun yhteystiedot

Täältä löytyvät tärkeät puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet, joihin voit ottaa yhteyttä esimerkiksi laskutusasioissa. Palvelemme arkisin klo 10 – 15. Poikkeavat aukioloajat löydät kotisivuiltamme.

 

4. Maksutiedot

Laskun alareunasta sijaitsevat maksutiedot sisältävät tiedon laskun loppusummasta, viitenumerosta ja viimeisestä maksupäivästä. Käytäthän aina viitenumeroa, jotta maksusi kohdistuu oikeaan laskuun. Siirtymällä e-laskuun vältyt viitenumeroiden näppäilyltä.

 

5. Viivakoodi

Maksutietojen alta löydät viivakoodin, jonka voit skannata maksaessasi laskun mobiilipankissa mobiililaitteesi avulla.

 

6. Mittarilukemat

Asiakkaan energiamittarit luetaan etänä kerran päivässä. Laskutus tapahtuu kerran kuukaudessa. Laskulla näet sekä edellisen kuukauden, että kuluneen kuukauden mittarilukemat, joiden erotuksesta laskulla esitetty kokonaiskulutus muodostuu.

 

7. ”Kaukolämpö sopimusvesivirta” (Ylivieska ja Alavieska) tai ”Kaukolämpö sopimusteho” (Pietarsaari)

Laskun kokonaissumma muodostuu perusmaksusta ja käytetystä lämpöenergiasta. Perusmaksu on jaettu laskussa kahdelle riville, joiden yhteenlasketusta summasta perusmaksu koostuu. Vaikka perusmaksu esitetään uuden laskutusjärjestelmän myötä kahdella rivillä, on se kuitenkin pysynyt samansuuruisena kuin aiemmin yhdellä rivillä esitettynä.


Perusmaksun määrä on riippuvainen kiinteistön koosta ja sopimuksessa ennalta määritellystä lämmitystehon tarpeesta. Perusmaksu kattaa kaukolämpöverkon ylläpidon ja huollon sekä lämmöntoimituksen ja lämmöntuotannon riittävyyden.


Energiamaksu perustuu laskutuskauden aikana kulutettuun lämmön määrään. Energian hinta on paikkakuntariippuvainen.


Laskulla on nähtävissä myös asiakkaan kaukolämpölaitteiston laskutusjaksolla läpi virranneen kaukolämpöveden määrä.


Perusmaksu on kiinteä vuoden ympäri, energiamaksun ollessa kulutuksesta riippuvainen.