Miten luen sähkölaskuani?

Ymmärrätkö sähkölaskuasi? Mikäli olet epävarma mitä eri termit ja numerot tarkoittavat, anna meidän auttaa! 

Näin tulkitset sähkölaskuasi: 


1. 
Asiakasnumero
Laskun yläreunasta löydät asiakasnumerosi. Kun soitat asiakaspalveluumme, löydämme tietosi nopeammin sen avulla. Tarvitset numeroa myös kirjautuessasi verkkopalveluumme. 

 

2. Käyttöpaikkanumero
Käyttöpaikkanumeroa tarvitset, kun teet sähkösopimuksen verkossa tai kirjaudut verkkopalveluumme seurataksesi säh­könkulutustasi kotisivuillamme tai applikaatiossa Herrfors 24/7.


3. Sähkönsiirto ja sähköenergia
Sähkönsiirron ja sähköenergian osuus ilmoitetaan laskussa erikseen. Sähköenergian voit ostaa miltä sähköyhtiöltä vain, mutta sähkönsiirrosta huolehtii aina paikallinen sähköverkko­yhtiösi. Jos Herrfors toimittaa sinulle sekä sähkönsiirron että sähköenergian, saat ne kätevästi samassa laskussa.


4. Asiakaspalvelun yhteystiedot

Laskun yläosasta löytyvät puhelinnumerot ja sähköpostiosoit­teet, joihin voit ottaa yhteyttä laskutusasioissa. Palvelemme arkisin klo 9 –16.


5. Maksutiedot

Laskun alareunasta löydät loppusumman, viitenumeron ja viimeisen maksupäivän. Käytäthän aina viitenumeroa, jotta maksusi kohdistuu oikeaan laskuun. Siirtymällä e-laskuun vältyt viitenumeroiden näppäilyltä.


6. Viivakoodi

Maksutietojen alta löydät viivakoodin, jonka voit skannata maksaessasi laskun mobiilipankissa matkapuhelimesi avulla.


7. Mittarilukemat
Toiselta sivulta löydät tarkemman erittelyn sähkönkulutuksestasi.

  • Ensimmäisestä sarakkeesta näet sähkömittarin numeron. Jos ostat kaksiaikasähköä, viimeinen numero kertoo, kos­keeko mitattu lukema päiväsähköä (1) vai yösähköä (2).
  • Päivämääristä näet, milloin mittari on luettu. Mittausten välinen kulutus ilmoitetaan rivin lopussa kilowattitunteina.
  • Kerroin on yksityisasiakkaille aina 1. Jos se on suurempi kuin 1, sitä käytetään asiakkaan kokonaissähkönkulutuksen laskemiseen (lukemien erotus x kerroin).


8. Sähkönsiirron osuus laskusta
Sähkön hinta jakautuu aina kahteen osaan, sähkön siirtoon ja sähköenergiaan. Sähkönsiirron hinnassa maksat käyttämäsi sähkön kuljettamisesta sen tuotantopaikalta asunnollesi sekä johtojen rakentamisesta ja huollosta. Sähkönsiirron hinta muodostuu perusmaksusta sekä siirtomaksuista ja sähköverosta. Siirtomaksut ja sähkövero lasketaan toteutuneen sähkönkulutuksesi perusteella. Laskun hinta täytyy jakaa kahteen osaan, jotta sähkönkäyttäjät voisivat ostaa sähköenergian yhdeltä sähköyhtiöltä samalla, kun toinen yhtiö voi hoitaa sähkönsiirron. Sähkönsiirron hoitaa aina se yhtiö, joka omistaa asuinalueesi sähköverkon, ja tästä syystä sähkönsiirtoa ei myöskään voi kilpailuttaa. Sähkövero on lakisääteinen, ja sen suuruus määräytyy sen mukaan, miten paljon sähköä olet käyttänyt.


9. Sähköenergian osuus laskusta
Sähköenergian hinta koostuu perusmaksusta ja toteutuneen kulutuksen perusteella laskettavista energiamaksuista. Sähköenergia yhteensä ilmoittaa, miten paljon tosiasiallinen sähkönkulutuksesi on kuluneena ajanjaksona maksanut. Perusmaksun tarkoituksena on mm. kattaa osittain jakeluverkon ja tuotantolaitosten kustannukset riippumatta siitä, käytätkö sähköä vai et. Energiamarkkinavirasto valvoo sen kohtuullisuutta.


10. Ajankohtaisia uutisia
Pyrimme kertomaan laskuillamme myös ajankohtaisista asioista, kuten erilaisista tarjouksista ja tapahtumista.