Miten luen sähkölaskuani?

Ymmärrätkö sähkölaskuasi? Mikäli olet epävarma mitä eri termit ja numerot tarkoittavat, anna meidän auttaa! 

Näin tulkitset sähkölaskuasi: 

 

1. Laskun numero, asiakasnumero ja käyttöpaikkatunnus
Laskun yläreunasta löydät asiakasnumerosi. Kun soitat asiakaspalveluumme, löydämme tietosi nopeammin sen avulla. Tarvitset numeroa myös kirjautuessasi verkkopalveluumme. Datahubin käyttöönotosta 21.2.2022 lähtien on 6- tai 8-merkkinen käyttöpaikkatunnus korvattu uudella 18-merkkisellä käyttöpaikkatunnuksella.

Käyttöpaikkatunnusta tarvitset, kun teet sähkösopimuksen verkossa tai kirjaudut verkkopalveluumme seurataksesi sähkönkulutustasi kotisivuillamme tai applikaatiossa Herrfors 24/7.

 

2. Sähköenergia ja sähkön siirto
Sähköenergian ja sähkön siirron osuus ilmoitetaan laskussa erikseen. Sähköenergian voit ostaa miltä sähköyhtiöltä vain, mutta sähkönsiirrosta huolehtii aina paikallinen sähköverkkoyhtiösi. Jos Herrfors toimittaa sinulle sekä sähköenergian että sähkön siirron, saat ne kätevästi samassa laskussa.

 

3. Asiakaspalvelun yhteystiedot
Laskun yläosasta löytyvät puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet, joihin voit ottaa yhteyttä laskutusasioissa. Palvelemme arkisin klo 10 – 15.

 

4. Maksutiedot
Laskun alareunasta löydät loppusumman, viitenumeron ja viimeisen maksupäivän. Käytäthän aina viitenumeroa, jotta maksusi kohdistuu oikeaan laskuun. Siirtymällä e-laskuun vältyt viitenumeroiden näppäilyltä.

 

5. Viivakoodi
Maksutietojen alta löydät viivakoodin, jonka voit skannata maksaessasi laskun mobiilipankissa matkapuhelimesi avulla.

 

6. Sähköenergian osuus laskusta
Sähköenergian hinta koostuu perusmaksusta ja toteutuneen kulutuksen perusteella laskettavista energiamaksuista. Sähköenergia yhteensä ilmoittaa, miten paljon tosiasiallinen sähkönkulutuksesi on kuluneena ajanjaksona maksanut.

 

7. Sähkönsiirron osuus laskusta
Sähkönsiirron hinnassa maksat käyttämäsi sähkön kuljettamisesta sen tuotantopaikalta asunnollesi sekä johtojen rakentamisesta ja huollosta. Sähkönsiirron hinta muodostuu perusmaksusta sekä siirtomaksuista ja sähköverosta. Siirtomaksut ja sähkövero lasketaan toteutuneen sähkönkulutuksesi perusteella. Sähkönsiirron hoitaa aina se yhtiö, joka omistaa asuinalueesi sähköverkon, ja tästä syystä sähkönsiirtoa ei myöskään voi kilpailuttaa. Energiamarkkinavirasto valvoo sähkönsiirtomaksujen kohtuullisuutta. Sähkövero on lakisääteinen, ja sen suuruus määräytyy sen mukaan, miten paljon sähköä olet käyttänyt.

 

Laskun hinta täytyy jakaa kahteen osaan, jotta sähkönkäyttäjät voisivat ostaa sähköenergian yhdeltä sähköyhtiöltä samalla, toisen yhtiön hoitaessa sähkönsiirron.