Sähkön hinta – usein kysytyt kysymykset

 

Sähkön hinta - Mitä tarkoittaa kWh?

 

Sähkön hinta per kWh kertoo, kuinka paljon sähkö maksaa kilowattituntia kohden. Yksi kWh vastaa yhden tunnin kulutuksen keskimääräistä vaikutusta kW:na. Energian mittayksikkönä käytetään kilowattituntia (kWh). Sähkön hinta ilmoitetaan senttiä per kilowattitunti.

 

Miten sähkön hinta muodostuu?

 

Sähkön kokonaishinta muodostuu sähkön energiahinnasta, sähkönsiirrosta, sähköverosta ja arvonlisäverosta. Sähkön energiahinnan eli myyntihinnan määrittelee sähkönmyyjä. Myyntihinta on ainoa sähkölaskun osa, jonka voit kilpailuttaa. Sähkön myyntihintaan vaikuttaa mm. Pohjoismaisen sähköpörssin hinnat ja se, kuinka paljon sähköyhtiö on saavuttanut valtaa.

 

Kaikki sähkön siirrosta aiheutuvat kulut ja kustannukset katetaan sähkön siirtomaksulla. Paikallinen sähköverkkoyhtiö vastaa sähkön siirrosta ja siirron hinnoista.Sähkön siirtohinta riippuu sähköverkon omistajan kustannuksista sähköverkon ylläpitoon ja kehittämiseen liittyen. Siirtohinta ei vaikuta sähkön myyntihintaan.

 

Yli kolmannes sähkölaskusta koostuu verojen osuudesta. Sähköveroa maksetaan sähkönkulutuksen mukaan ja paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron yhdessä siirtohinnan kanssa ja välittää sen edelleen valtiolle. Arvonlisäveroa maksetaan sähkön energiahinnasta, sähkönsiirrosta, sähköverosta ja huoltovarmuusmaksusta.

 

Säästät rahaa kun valitset itsellesi sopivimman sähkösopimuksen. Jos valitset Herrforsin sähkösopimuksen, teet samalla ympäristöystävällisen valinnan. Tiesitkö, että edullisten sähkösopimusten lisäksi löydät meiltä myös Suomen tyytyväisimmät yksityisasiakkaat?

 

Mitä tarkoittaa huoltovarmuusmaksu?

 

Sähkölaskuun sisältyvä huoltovarmuusmaksu liittyy Suomen kokonaisturvallisuuteen. Huoltovarmuuden avulla pyritään selviytymään häiriö- ja poikkeusoloista mahdollisimman pienillä haitoilla varautumalla etukäteen ja varastoimalla mm. ruoka- ja lääketarpeita. Huoltovarmuusmaksulla rahoitetaan varmuusvarastoinnista ja muusta huoltovarmuuden turvaamisesta valtiolle aiheutuvia kuluja. Maksua peritään sähkön lisäksi myös nestemäisistä polttoaineista, kivihiilestä ja maakaasusta.
 

Mitä tarkoittaa spot-sähkö?

 

Valitessasi spot-sähkön, sähkön hinta on liikkuva ja seuraa sähkömarkkinoiden heilahduksia. Spot-sähkön markkinahinta voi vaihdella voimakkaasti vuoden tai jopa vuorokauden aikana. Jos voit vaikuttaa omaan sähkönkulutukseesi, spot-sähkön avulla voit suunnata eniten energiaa kuluttavan käyttösi vuorokauden halvimpiin tunteihin ja näin vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan.

 

Lue lisää spot-sähköstä

 

Mitä tarkoittaa pörssisähkö?

 

Pörssisähkö tarkoittaa samaa kuin spot-sähkö. Eli se on sähkösopimus, jonka hinta perustuu Nord Poolin sähköpörssistä hankittavan sähkön markkinahintaan. Pörssisähkön hinta vaihtelee joka tunti ja maksat sähköstä aina kyseisen tunnin markkinahinnan mukaan.

 

Miksi valita pörssisähkö?

 

Pörssisähkö on loistava valinta sähkölämmittäjille ja sähkönkulutuksen optimoijille. Tällöin sähkön hinta vaihtelee joka tunti, minkä avulla voit vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen ajoittamalla kulutuksesi vuorokauden edullisimmille tunneille. Pörssisähkön hinta on yleensä edullisimmillaan ilta- ja yöaikaan, jolloin mm. sähkölämmittäjät voivat saada isonkin säästön aikaan.

 

Mikä vaikuttaa pörssisähkön hintaan?

 

Sähkön hintaa ohjaavat sähkön tarjonta ja kysyntä. Tyypillisesti sähkön hintaan vaikuttavia seikkoja ovat myös sää, vesitilanne, sähköntuotannon tai -siirron häiriöt sekä maailmanpolitiikan tapahtumat.

 

Lue lisää pörssisähköstä 

 

Voinko vaikuttaa siihen, mistä sähköni tulee?

 

Sähköä voidaan tuottaa monella eri tuotantotavalla. Me Herrforsilla olemme investoineet jo vuosikymmententen ajan uusiutuvaan ja monipuoliseen sähköntuotantoon, sillä ympäristömme on meille tärkeä. Tavallisen sähkön lisäksi voit siis valita valikoimastamme myös 100% uusiutuvan sähkön.

 

 

Onko halvin sähkö paras vaihtoehto?

Sähkönmyynti on ala, jossa esiintyy paljon kilpailua. Sähkövertailu ja kilpailutus on tärkeää tehdä, jos haluaa säästää rahaa. Sähkön hintaa kannattaa seurata säännöllisesti ja sähkösopimus kilpailuttaa silloin tällöin.

 

Halpa sähkö on tietysti jokaisen etu, mutta se, mikä kullekin on on käytännössä parasta, riippuu usein siitä miten sähköä kulutetaan. Kannattaa myös muistaa, ettei halvin sähkö aina ole välttämättä se paras sähkö, sillä tarjolla on ympäristön kannalta myös parempia vaihtoehtoja.

 

Valitsemalla Herrforsin sähköntoimittajaksesi, teet ympäristöystävällisen valinnan. Herrforsin sähkö tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla omissa ja osakasomistuksissa olevissa tuotantolaitoksissa. Herrfors on kaksikielinen sähköyhtiö, joten meille on itsestäänselvää, että asiakkaamme saavat palvelua suomeksi, ruotsiksi ja tietysti myös englanniksi.

 

 

Sähkön hinta - Mistä löydän hinnaston?