Kannattava ympäristöteko katolla

Pietarsaari, 12 paneelia, 4,4 kWp

 

On helppoa hankkia aurinkovoimala ja ryhtyä mikrotuottajaksi. Kotikäynti, toimenpidelupa ja sitten vain odotetaan, että tilattu laitos toimitetaan ja asennetaan. Herrforsin valmis paketti osoittautui erittäin sujuvaksi ratkaisuksi.

 

Aurinkopaneelit ovat olleet prioriteettilistalla jo pitkään, mutta kolmen talossaan asutun vuoden aikana Mikaela Westerling-Nylund ja Staffan Nylund ovat asettaneet jonkun muun remonttihankkeen etusijalle. Helmikuussa 2022 he päätyivät tilaamaan aurinkovoimalan Herrforsilta, koska lämmittävät taloaan jo Herrforsin kaukolämmöllä. 

 

– Tutustuimme muutamiin eri toimittajiin, mutta tarjousten vertailu oli vaikeaa. Herrfors myi valmiita paketteja ja se vaikutti helpolta ja kätevältä. Lisäksi heillä on etävalvonta, joten jos aurinkopaneeleissa on ongelmia he voivat helposti tarkistaa mikä on vialla, Mikaela Westerling-Nylund sanoo.

 


Puut saivat heidät miettimään uudelleen

Pariskunta oli alun perin suunnitellut sijoittavansa aurinkopaneelit autotallin katolle, mutta Herrforsin kotikäynnin aikana he huomasivat, että lähellä on puu, jonka varjon vuoksi asiaa kannattaa harkita uudelleen. Koska aurinkopaneelit on kytketty sarjaan, yhden aurinkopaneelin kapea varjo voi heikentää kokonaisvaikutusta merkittävästi, joten sijoittelussa on oltava huolellinen.

 

– Talon etelään suuntautuva katto osoittautui paljon paremmaksi paikaksi, koska siellä ei ole häiritseviä puita tai muuta, jotka estäisivät auringonvaloa osumasta paneeleihin, Staffan Nylund sanoo.

 

Herrfors suositteli, että he mitoittaisivat laitoksen oman vuotuisen kulutuksensa mukaan. Jos he valitsevat ylimitoitetun aurinkovoimalan, se merkitsee suurempaa investointia, joka myös pidentää takaisinmaksuaikaa.

 

– Olisimme pärjänneet 10 aurinkopaneelilla, mutta ajattelimme ottaa 12 paneelia, jotta voisimme tarjota ympäristöystävällistä sähköä myös muille. Se tuntuu hyvältä, sanoo Mikaela Westerling-Nylund.

 


Puolet sähköstä tuotetaan itse

Pariskunta yrittää aktiivisesti tehdä vihreämpiä valintoja, ja viime vuonna he vaihtoivatkin autoonsa plug-in-hybridiin. Ympäristönäkökulma on varmasti tärkeä, mutta aurinkovoimalan kohdalla kustannusnäkökulma on yhtä tärkeä. Aurinkovoimala otettiin käyttöön 7. Kesäkuuta ja 9. syyskuuta se oli tuottanut 1800 kilowattituntia, mihin he ovat varsin tyytyväisiä.

 

– On hauska seurata, miten teho vaihtelee. Suurin havaitsemani luku on hieman yli 4 kilowattia. Aurinkopaneelit näyttävät toimivan parhaiten, kun lämpötila on hieman alle 20 astetta, on kirkasta ja aurinkoista ja tuulee vähän. On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle syksyyn voimme tuottaa omaa sähköä, Staffan Nylund sanoo.

 

Perheeseen kuuluvat myös tytär Therese (12-vuotias) ja poika Tim (8-vuotias), joka on pihalla leikkimässä ystävänsä kanssa.

 

Mitä mieltä olet aurinkopaneeleistanne?

 

- Pidän aurinkopaneeleistamme, ne ovat hyviä, koska niiden avulla voimme katsoa televisiota ja saunoa!, Tim sanoo.

 


Oletko kiinnostunut numeroista?

  • Kiinteistö: Yksikerroksinen talo, jossa on 137 neliömetriä asuintilaa
  • Lämmitysjärjestelmä: Kaukolämpö, varaava takka
  • Kotitalouden henkilömäärä: 4
  • Vuotuinen kulutus: Noin 7700 kilowattituntia
  • Asennettu aurinkovoimala: 12 aurinkopaneelia 22 neliömetrin katolla, etelään päin.
  • Kokonaiskustannus: 8000 euroa avaimet käteen -ratkaisuna, perhe voi hakea kotitalousvähennystä työn osuudesta.
  • Aurinkovoimalan arvioitu vuosituotanto:: 4000 kilowattituntia
  • Aurinkovoimalan kokonaistuotanto kolmen ensimmäisen kuukauden aikana: 1800 kilowattituntia