Maidontuotantoa aurinkoenergialla

Teerijärvi, 128 paneelia, 47,4 kWp

 

Ensimmäisen kesän jälkeen, kun navetan katolle oli asennettu aurinkopaneelit maidontuottajat Tommy ja Jessica Flöjt kysyivät itseltään: "Miksi emme tehneet tätä aiemmin?"

 

Maanviljely vaatii runsaasti energiaa ja sähkön hinnannousu sai Tommy ja Jessica Flöjtin tutustumaan aurinkoenergiaan. He hakivat investointiavustusta ELY-keskukselta vuonna 2021, ja heille myönnettiin tukea 40 prosenttia kokonaiskustannuksista.

 

– Vertailtuamme eri tarjouksia huomasimme, että Herrforsin hinta oli kilpailukykyinen. Lisäksi olemme Herrforsin tyytyväisiä asiakkaita aiemmilta vuosilta ja tiesimme saavamme apua jos ongelmia ilmenisi", Tommy Flöjt sanoo.

 


Puuhakkeen ja aurinkoenergian yhdistäminen

Flöjtin maatalouteen Teerijärvellä, Kruunupyyssä, kuuluu 140 lehmän lypsykarjatalous sekä viljan ja heinän viljely. Kiinteistöä lämmitetään hakelämmityksellä, mutta sähköä tarvitaan rehusekoittimeen ja kolmeen lypsyrobottiin. Myös käyttövesi lämmitetään hakkeella, mutta myös sähköä tarvitaan, jotta lämpötila saadaan riittävän korkeaksi astianpesuvettä varten. Tilan vuotuinen sähkönkulutus on 200 000 kilowattituntia.

 

Aurinkovoimala mitoitettiin tilan kulutuksen mukaan, joten lounaaseen tuli 128 aurinkopaneelia. Toukokuun 19. päivänä 2022 kaikki oli asennettu ja valmiina. Tommy ja Jessica Flöjt odottavat aurinkovoimalan tuottavan neljänneksen tilan kuluttamasta sähköstä.

 

– Voin seurata tuotantoa sovelluksen kautta, mutta minulla ei ole aikaa seurata sitä. Talvella, kun on hiljaisempaa, voimme istua alas ja katsoa lukuja. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana aurinkovoimala on tuottanut 25 000 kilowattituntia, mihin olemme tyytyväisiä", Tommy Flöjt sanoo.

 

Ylijäämäosuudesta maksetaan hyvin

Suunnitelmana oli lopettaa hakkeen poltto kokonaan kesällä ja käyttää vain aurinkosähköä, mutta poikkeuksellisen korkeiden sähkönhintojen vuoksi oli kannattavaa jatkaa polttoa ja myydä ylijäämäsähköä.

 

– Jos sähkön hinta pysyy näin korkeana, takaisinmaksuaika on 5 vuotta. Heti ensimmäisen kesän jälkeen mietimme, että “miksi emme ole tehneet tätä aiemmin?", sanoo Tommy Flöjt.

 

Flöjtin pariskunta seuraa innolla miten tuotanto tulee vaihtelemaan vuoden aikana. 

 

– Tällaisena pilvisenä syyskuun päivänä aurinkovoimala tuottaa vain 5,1 kilowattia. No, se riittää ainakin kahvin keittämiseen, Tommy sanoo hymyillen.

 

Kun kevätaurinko alkaa paistaa maaliskuussa, Tommy Flöjt uskoo, että hänen on vaikea pysyä pois katolta. Koska hän tietää, että aurinkoinen maaliskuun päivä voi olla vuoden paras, kun on kyse aurinkopaneeleista.

 

– Todennäköisesti irroitamme lunta ainakin yhdestä nurkasta, jotta se alkaa sulaa!

 


Oletko kiinnostunut numeroista?

  • Kiinteistö: Navetta 140 lypsylehmälle sekä rehuvarasto
  • Lämmitysjärjestelmä: Hakelämmitys
  • Vuotuinen kulutus: noin 200 000 kilowattituntia
  • Asennettu aurinkovoimala: 128 aurinkopaneelia navetan katolla, suunta lounaaseen.
  • Kokonaiskustannus: 38 000 euroa avaimet käteen -ratkaisuna. Flöjtin pariskunta sai 40 prosenttia kustannuksista takaisin ELY-keskuksen myöntämän investointiavustuksen muodossa.
  • Aurinkovoimalan arvioitu vuosituotanto: 50 000 kilowattituntia
  • Aurinkovoimalan tuotanto kolmen ensimmäisen kuukauden aikana: 25 000 kilowattituntia