Ajankohtaista Näin saat apua sähkölaskuusi tänä talvena
1.12.2022
Asiakastiedote

Tukea talven korkeisiin sähkölaskuihin

 

Huolestuttaako sinua miten selviät sähkölaskujen maksamisesta tänä talvena? Tukea on tarjolla niille kotitalouksille, joita energiakriisi eniten Suomessa koettelee sekä myös kaikille sähkölaskuja maksaville henkilöille. Kerromme, miten voit hyödyntää tukia!

 

Verovähennys – laastaria haavaan jälkikäteen

Tänä talvena verotuksessa otetaan käyttöön väliaikainen kotitalousvähennys. Se myönnetään sen määrän perusteella, jonka kotitalous on maksanut käytetystä sähköenergiasta neljän kuukauden aikana 1. tammikuuta 2023 ja huhtikuun 2023 lopun välisenä aikana. Voit hakea sähkövähennystä siitä osasta maksettua määrää, joka ylittää 2000 euroa koko ajanjaksolla ja on enintään 6 000 euroa. Voit sisällyttää siihen sähköenergiasta maksamasi summan sekä arvonlisäveron ja siihen liittyvän perusmaksun poislukien sähkönsiirtomaksut.

 

Miten saan rahat?

Verovelvollisen on haettava itse sähkövähennystä Verohallinnolta. Yleensä saat rahat veronpalautuksen muodossa vuoden lopussa, mutta tämän väliaikaisen sähkövähennyksen tapauksessa on mahdollista hyödyntää vähennys jo verovuoden aikana pyytämällä, että vähennys otetaan huomioon vuoden 2023 verokortissa.

 

 

 

 

 

Sähkötuki – suoraan pienituloisille kotitalouksille

Kela myöntää sähkötukea heille, jotka eivät voi hyödyntää täysimääräisesti uutta sähkövähennystä verotuksessa pienten vuositulojen vuoksi. Ajatuksena on, että voit saada apua sähkökustannuksiisi joko verovähennyksenä tai Kelan suorana sähkötukena, mutta et voi hakea molempia.

 

Hallitus antoi lokakuussa eduskunnalle lakiesityksen, jossa ehdotetaan lakia väliaikaisesta sähkötuesta sekä muutoksesta tuloverolakiin koskien sähkövähennystä. Laki väliaikaisesta sähkötuesta hyväksyttiin 25.11.2022 ja se astuu voimaan 1.1.2023. Tukea voidaan myöntää kotitalouksille, joiden sähkölasku ylittää 400 euron omavastuuosuuden. Tuki koskee sähkön kustannuksia, ei sähkön siirtoa.

 

Tuen määrä on 60 prosenttia kuukausittaisesta sähkölaskusta, joka ylittää 400 euron omavastuuosuuden. Kuukausittaisesta sähkölaskusta otetaan huomioon enintään 1 500 euroa, joten tuki voi olla enintään 660 euroa kuukaudessa. Tukea maksetaan 1. tammikuuta 2023 alkaen huhtikuun 2023 loppuun saakka.

 

Miten saan rahat?

Voit hakea sähkötukea tammikuusta 2023 alkaen. Sähkötuen hakemista varten laaditaan erillinen lomake, jonka voi toimittaa OmaKela-verkkopalvelun kautta tai lähettää Kelaan paperisena.

 

Suunniteltua tukea pidetään kustannusten korvauksena, eikä sitä lasketa tuloksi, mikä tarkoittaa, että se ei vaikuta muihin myönnettyihin sosiaaliturvaetuuksiin. Tuki on tuensaajalle verovapaata.

 

 

 

Sähkön myynnin alennettu arvonlisävero hyödyttää kaikkia

Sähkön myynnin arvonlisävero alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin viiden kuukauden ajaksi, joulukuun 2022 alusta huhtikuun 2023 loppuun. 24 prosentin yleistä arvonlisäverokantaa sovelletaan edelleen sähkön siirtoon ja sähköveroon.

 

Sähkön arvonlisäveron alentaminen on tuki, joka hyödyttää kaikkia sähkölaskuja maksavia. Todellinen euromäärä vaihtelee kotitalouden sähkönkulutuksen ja sovellettavan kilowattihinnan mukaan.

 

Miten saan rahat?

Arvonlisäverolain väliaikainen muutos tulee voimaan 1.12.2022 ja on voimassa 30.4.2023 saakka. Alennus on automaattinen.

 

 

 

Aiheeseen liittyviä uutisia

Asiakastiedote

Lait takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä ja sähkölaskujen maksuaikojen pidentämisestä ovat astuneet voimaan

Lue lisää
Asiakastiedote

Siirry e-laskuun – voita urheilukello!

Lue lisää