Ajankohtaista Useat laajat hankkeet parantavat sähköverkon käyttövarmuutta Maksamaalla
7.6.2022
Sähköverkko

Useat laajat hankkeet parantavat sähköverkon käyttövarmuutta Maksamaalla

Yli 1000 asiakkaan katkokset lyhenevät Karvsorin ja Österön alueella jo ennen syysmyrskyjä

Herrfors Nät-Verkko tekee suuria investointeja säävarmaan sähköverkkoon Maksamaan saaristossa, jossa sähköverkko on usein alttiina vaikeille sääolosuhteille. Investointi koostuu useista eri osista, jotka yhdessä tekevät siitä yhden vuoden suurimmista kehityshankkeista. Työt on aloitettu tammikuussa ja projektin tulisi olla valmiina syysmyrskyjen saapuessa.

 

Tiesitkö, että viestintä on yksi älykkään verkon tärkeimmistä komponenteista?

Hankkeen ensimmäinen osa oli uusi 60 metriä korkea ja 7 tonnia painava tietoliikennemasto, jonka pystytimme tammikuun pakkasessa Vöyrin Lilloxkangariin. Uusi masto parantaa sekä linja-asentajien työturvallisuutta että mahdollistaa nopeamman vianetsinnän myrskyisillä saaristoalueilla, joille pääseminen vaikeissa sääolosuhteissa voi olla aikaa vievää. Parannetun etäviestinnän ansiosta voimme rajoittaa keskeytysaluetta suoraan toimintakeskuksestamme, kun linja-asentajat ovat matkalla alueelle. Kun asentajat saapuvat perille, he tietävät jo, missä verkko on vaurioitunut ja korjaustyöt voivat alkaa nopeammin.

 


Tiesitkö, että viestintä on yksi älykkään verkon tärkeimmistä komponenteista?

 

Myrskyisillä alueilla on tärkeää pystyä paikantamaan vikapaikat nopeasti ja turvallisesti

Hankkeen toinen osa sisältää uuden syöttölinjan Västerövägeniä pitkin Österöhön. Tämä linja korvaa vanhan linjan, joka kulkee Grötholmenin kautta Österöhön. Uusi linja koostuu osittain muovipintaisista ilmakaapeleista, minkä ansiosta pienet oksat eivät voi aiheuttaa katkoksia yhtä helposti. Ilmajohtojen sijoittaminen teiden varrelle on myös tapa helpottaa tarkistustyötä.


Hankkeeseen kuuluu kaksi muuntamoasemaa, joista toinen on pylväsasema ja toinen puistoasema kauko-ohjatuilla erottimilla. Uudella kauko-ohjatuilla erottimilla varustetulla puistomuuntamoasemalla mahdolliset vikakohdat voidaan paikantaa aikaisemmin ja sähköntoimitus turvata useille asiakkaille jo aikaisemmassa vaiheessa. Yhteensä 12 eri sijaintia, ts. muuntamoasemia ja kauko-ohjattavia linjaerottimia, voidaan kauko-ohjata 20 kV sähkönjakeluverkossa. Tämän ansiosta häiriöstä kärsinyt jakeluverkon osa voidaan erottaa toimintakeskuksestamme, jolloin sähkönsyöttö voidaan palauttaa ehjinä oleviin verkon osiin jo ennen korjaustöiden alkamista.


Hanke vaikuttaa positiivisesti tuhanteen asiakkaaseen Karvsorin sähköasemalta aina Österöhön asti.


Uudet linjat rakennetaan sekä ilmajohtoja että maakaapeleita käyttäen. Rakennustapa suunnitellaan huolellisesti saariston vaihtelevan maaston mukaan.

 

Toimitusvarmuus Maksamaan keskustassa varmistetaan maakaapelin avulla

Maksamaan keskustassa uusimme vanhoja ilmajohtoja noin 1,5 kilometrin pituisella keskijännite- maakaapelilla ja 1,6 kilometrin pituisella pienjännitemaakaapelilla. Investointi vaikuttaa alueella noin 500 kulutuspaikkaan. Alla olevasta kartasta näkyy, mihin uusi linja tullaan rakentamaan. Uuden linjan varrelle rakennamme myös kolme uutta puistomuuntamoasemaa, joista yksi on kauko-ohjattava.


Uusi linja otetaan käyttöön syksyllä 2022. ⁠ Projektien tuomat hyödyt näkyvät parhaiten myrskypäivinä.

 

Rengassyötön mahdollisuutta selvitetään tulevia tarpeita varten

Maksamaan sähkönjakeluverkon suunnittelun yhteydessä selvitämme myös pitkän aikavälin mahdollisuuksia Österön rengassyöttöihin merikaapelin avulla. Rengassyöttö tarkoittaa, että mm. muuntamoasemalle voidaan syöttää sähköä useista eri paikoista, jolloin asiakkaat saavat sähköä, vaikka osa verkosta olisi vioittunut.


Tähän mennessä tapahtunutta: Hankkeen ilmajohto-osuus on alkanut, pylväät on pystytetty ja linjojen vetäminen on aloitettu. Uudet johdot ovat muovieristettyjä, mikä vähentää kevyiden oksien aiheuttamia keskeytyksiä.

 

PROJEKTIN AVAINLUVUT

Västerö

 • 2 muuntoasemaa
  • 1 pylväsmuuntamo
  • 1 puistomuuntamo kauko-ohjattavilla erottimilla
 • Noin 2,7 km 20 kV ilmajohtoa (isolerad, BLL)
 • Noin 1,3 km 20 kV maakaapelia
 • Projekti hyödyttää noin 1000 käyttöpaikkaa


Maksamaan keskusta

 • 3 puistomuuntamoa, joista yksi kauko-ohjattu
 • Noin 1,5 km 20 kV ilmajohtoa (1,6 km pienjännitemaakaapelia)
 • Projekti hyödyttää noin 500 käyttöpaikkaa


Yli 500 000 euron arvoinen Västerö-Maksamaan alueen hankeinvestointi parantaa toimintavarmuutta koko alueella.

Aiheeseen liittyviä uutisia

Sähköverkko

Varoitus vaikeiden sääolosuhteiden aiheuttamista sähkökatkoksista 17.2.-18.2.

Lue lisää
Sähköverkko

Olemme ottaneet netotuksen käyttöön 1.1.2023

Lue lisää