Miksi kaukolämpö?

Kaukolämmön hinta on kilpailukykyinen, ja siksi kaukolämpö kannattaa lämmitysjärjestelmää valittaessa ottaa yhdeksi vaihtoehdoksi aina jos sitä on saatavilla. 

 

Kaukolämpö on luotettava ja turvallinen, toimitusvarmuuden ollessa lähes sataprosenttinen. Käyttäjän kannalta kaukolämpö on vaivaton valinta, sillä se ei vaadi juurikaan huoltoa tai ylläpitoa.

 

Oli vuorokauden- tai vuodenaika mikä hyvänsä, kaukolämpö tarjoaa tasaista lämpöä ja aina riittävästi lämmintä käyttövettä. Samalla säästät energiaa tinkimättä kuitenkaan terveellisen ja mukavan asumisen vaatimuksista.

 

  • Kaukolämmöllä voidaan hoitaa kaikki lämmitys - mukaan lukien mukavuuslattialämmitys.
  • Kaukolämmön kanssa toimivat sekä patteri- ja lattialämmitysettä ilmanvaihtolämmitys.
  • Laitteiden tilantarve on pieni, ja ne voidaan asentaa sekä uusiin että vanhoihin kiinteistöihin.

Tuotantomuodot

Pietarsaaren kaukolämpö tuotetaan pääasiallisesti Alholmens Kraftin suuremmassa AK2 -voimalassa. Tarpeen vaatiessa voidaan lämpöä tuottaa myös pienemmässä AK1 -voimalassa, sekä Herrforsin omissa varaöljypannuissa. 

AK2 on maailman suurin biopolttoaineella toimiva voimalaitos. Pääpolttoaineita ovat biopolttoaineet, toisin sanoen kaarna, metsähake sekä muut metsänviljelyn sivutuotteet sekä turve. AK:n pannu on maailman suurin biopolttoaineella toimiva CFB-kattila, jonka teho on 550 MWth. 


Ylivieskassa pääosa kaukolämmöstä tuotetaan tuotantoyhtiömme Oy Perhonjoki Ab:n omassa voimalaitoksessa. Nimeltään Vieskan Voima on energiatehokas lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitos (CHP). Voimalaitos tuottaa myös prosessihöyryä paikallisen rehutehtaan tarpeisiin. Voimalaitoksen rinnalla on arinakattila, jolla tuotetaan kaukolämpöä kesällä ja tehontarpeen huipuissa kylminä pakkaspäivinä. Häiriötilanteissa ja kaikista kylmimpinä päivinä on apuna kevytöljykattiloita.


Voimalaitos käyttää polttoaineena jyrsinturvetta, metsähaketta, purua ja kuorta. Arinakattilalla käytetään pelkkiä puupolttoaineita.

Toiminta-alueet

Herrforsilta löytyy laajat ja kattavat kaukolämpöverkot Pietarsaaresta ja Ylivieskasta. Myös Alavieskassa ja Ylivieskan Raudaskylällä on omat tuotantolaitokset ja kaukolämpöverkot. Pietarsaaren 950 ja Ylivieskan 750 asiakkaan joukossa on asuntojen ja omakotitalojen lisäksi taloyhtiöitä, liike- ja teollisuuskiinteistöjä ja julkisia rakennuksia.

Kaukolämpöä Herrforsilta

Yksi tapa hyödyntää lähienergiaa on kaukolämpö, jota Herrfors tuottaa Ylivieskassa, Alavieskassa, Raudaskylällä ja Pietarsaaressa.