Driver mjölkproduktion med solel

Terjärv, 128 paneler, 47,4 kWp

 

Efter första sommaren med solpaneler på ladugårdstaket frågar sig mjölkproducenterna Tommy och Jessica Flöjt: “Varför gjorde vi inte det här tidigare?”

 

Lantbruket är energikrävande och de stigande elpriserna fick Tommy och Jessica Flöjt att börja snegla på alternativet solel. De ansökte om investeringsstöd från NTM-centralen år 2021 och beviljades ett stöd på 40 procent av totalkostnaden.

 

– Vi jämförde olika offerter men tyckte att Herrfors hade ett konkurrenskraftigt pris. Dessutom är vi nöjda kunder hos Herrfors sedan tidigare, och kände att vi säkert får hjälp om det skulle bli krångel, säger Tommy Flöjt.



Kombinerar fliseldning och solel

Till Flöjts jordbruk i Terjärv, Kronoby, hör mjölkproduktion med 140 kor samt odling av spannmål och vall. Fastigheten värms upp med fliseldning, men el behövs till foderblandaren och de tre mjölkrobotarna. Bruksvattnet värms också upp med flis, men det behövs el används för att få temperaturen tillräckligt hög för diskvattnet. Gårdens årsförbrukning av el ligger på 200 000 kilowattimmar.

 

Solkraftverket dimensionerades efter gårdens förbrukning, så det blev 128 solpaneler i sydvästläge. Den 19 maj 2022 var allt installerat och klart. Tommy och Jessica Flöjt räknar med att solkraftverket ska producera en fjärdedel av den el gården förbrukar.

 

– Jag kan följa med produktionen via appen, men inte har jag tid att hålla koll på det. Vintertid när det är lugnare kan vi sätta oss ner och ta en titt på siffrorna. De tre första månaderna har solkraftverket i alla fall producerat 25 000 kilowattimmar, det är vi nöjda med, säger Tommy Flöjt.


 

Får bra betalt för överskottselen

Planen var att helt stoppa fliseldningen under sommarhalvåret och bara använda solel, men de exceptionellt höga elpriserna gjorde att det lönade sig att fortsätta elda och sälja överskottselen.

 

– Om elpriserna hålls så här höga så ligger återbetalningstiden på 5 år. Känslan efter första sommaren är “Varför har vi inte gjort det här tidigare?”, säger Tommy Flöjt.

 

Paret Flöjt ser fram emot att följa med hur produktionen varierar under året.

 

– En mulen septemberdag som denna producerar solkraftverket bara 5,1 kilowatt. Nå, det räcker till att koka kaffe åtminstone, säger Tommy och ler.

 

Då vårsolen börjar lysa i mars misstänker Tommy Flöjt att han kommer att ha svårt att hålla sig från taket. Han har nämligen förstått att en solig marsdag kan vara den bästa på året, när det gäller solpaneler.

 

– Nog knaprar vi säkert bort lite snö i ett hörn åtminstone så det börjar smälta!

 


Intresserad av siffror?

  • Fastighet: Ladugård för 140 mjölkkor samt foderlager
  • Uppvärmningssystem: Fliseldning
  • Årsförbrukning: cirka 200 000 kilowattimmar
  • Installerat solkraftverk: 128 solpaneler på ladugårdstaket, i sydvästläge.
  • Totalkostnad: 38 000 euro för en nyckel i hand-lösning. Paret Flöjt fick tillbaka 40 procent av kostnaden i form av investeringsstöd från NTM-centralen.
  • Solkraftverkets uppskattade årsproduktion: 50 000 kilowattimmar
  • Solkraftverkets produktion de första tre månaderna: 25 000 kilowattimmar