En lönsam miljögärning på taket

Jakobstad, 12 paneler, 4,4 kWp

 

Det är enkelt att skaffa solkraftverk och bli mikroproducent. Ett hembesök och ett åtgärdstillstånd, sedan var det bara att vänta på att den beställda anläggningen skulle levereras och installeras. Det färdiga paketet från Herrfors visade sig vara en mycket smidig lösning.

 

Solpaneler har funnits prioritetslistan länge, men under de tre år som Mikaela Westerling-Nylund och Staffan Nylund bott i sitt hus har det alltid funnits något annat renoveringsprojekt som gått före. I februari 2022 bestämde de sig, och eftersom de värmer upp huset med fjärrvärme från Herrfors kändes det mest naturligt att också beställa solkraftverk från samma leverantör.

 

– Vi kollade några olika leverantörer men tyckte det var svårt att jämföra deras offerter. Herrfors sålde färdiga paket och det kändes enkelt och smidigt. Dessutom har de fjärrövervakning så om det blir krångel med solpanelerna så kan de enkelt kolla vad som är fel, säger Mikaela Westerling-Nylund.

 


Träd fick dem att tänka om

Paret hade först tänkt placera solpanelerna på garagetaket men under Herrfors hembesök insåg de att det finns ett närliggande träd vars skugga gör att det lönar sig att tänka om. Eftersom solpanelerna är seriekopplade kan en smal skugga på en solpanel försämra den totala effekten märkbart, så det gäller att vara noga med placeringen.

 

– Hustaket i söderläge visade sig vara en betydligt bättre plats, eftersom det inte finns några störande träd eller annat som hindrar solljuset från att träffa panelerna, säger Staffan Nylund.

 

Herrfors rekommenderade att de skulle dimensionera anläggningen enligt den egna årsförbrukningen. Satsar de på ett överdimensionerat solkraftverk innebär det en större investering, vilket också förlänger återbetalningstiden.

 

– Vi skulle ha klarat oss med 10 solpaneler men tänkte att vi tar 12 paneler så kan vi bidra med lite miljövänlig el till andra också. Det känns bra, säger Mikaela Westerling-Nylund.

 


Producerar hälften av elen själva

Paret försöker aktivt göra grönare val, ifjol övergick de till att köra laddhybrid. Miljöaspekten är visserligen viktig, men när det gäller solkraftverket är kostnadsaspekten minst lika viktig. Solkraftverket kördes igång den 7 juni och fram till 9 september hade det producerat 1800 kilowattimmar, en siffra de är riktigt nöjda med.

 

– Det är lite kul att följa med hur effekten varierar, den högsta siffran jag har noterat är strax på 4 kilowatt. Solpanelerna verkar prestera allra bäst när det är strax under 20 grader, klart och soligt väder och lite vind. Det ska bli intressant att se hur långt in på hösten vi kan producera egen el, säger Staffan Nylund.

 

Till familjen hör också dottern Therese (12 år) och sonen Tim (8 år), som är ute på gården och leker med en kompis.

 

Vad tycker du om era solpaneler?

 

- Jag gillar våra solpaneler, de är bra för de gör så att vi kan se på tv och bada bastu!, säger han.

 


Intresserad av siffror?

  • Fastighet: Enplanshus med 137 kvadratmeter bostadsyta
  • Uppvärmningssystem: Fjärrvärme, ackumulerande spis
  • Antal personer i hushållet: 4
  • Årsförbrukning: cirka 7700 kilowattimmar
  • Installerat solkraftverk: 12 solpaneler på 22 kvadratmeter av hustaket, i söderläge.
  • Totalkostnad: 8000 euro för en nyckel i hand-lösning, familjen kunde ansöka om hushållsavdrag för arbetsandelen.
  • Solkraftverkets uppskattade årsproduktion: 4000 kilowattimmar
  • Solkraftverkets totala produktion de första tre månaderna: 1800 kilowattimmar