Sirkku Kamunen - Linjemontör

Efter att ha jobbat många år inom vården, bestämde Sirkku Kamunen sig för att söka till elbranschen. Redan i ansökningsskedet var det klart att hon ville bekanta sig med arbetet på elnätet. Hon gjorde sin praktikperiod på Herrfors Nät-Verkko, blev sen erbjuden en läroavtalsplats våren 2020 och efter det fick hon sin elmontörexamen. Sedan dess har Sirkku jobbat hos oss.

 

”Arbetet är mångsidigt, alla gör allt och ibland kan dagarna vara väldigt annorlunda. Vissa dagar kopplar vi nya anslutningar, andra dagar drar vi kablar och nästa dag byter vi transformatorer.”

 

 

Sirkku jobbar som linjemontör på Herrfors. Enligt henne är det bästa med arbetet de mångsidiga arbetsuppgifterna och rörligheten. Arbetet är inte bundet till en viss plats, varken utomhus eller inomhus, fastän vi huvudsakligen jobbar ute. Man borde inte vara rädd fastän branschen fortfarande är mansdominerad. Det har ingen betydelse vilket kön din kollega tillhör, så länge man glömmer fördomarna mellan båda parterna. Sirkku vill uppmana alla som är intresserade av branschen, att våga ta steget och börja studera.

 

Att jobba som linjemontör passar en sådan person som är redo för ett fysiskt och smutsigt jobb i alla väder. Det kräver också hjärngymnastik, så som vilket annat jobb som helst. Inom denna bransch finns även många olika sorters skolningar man kan delta i, för att utveckla sin kompetens och som man har nytta av sitt dagliga arbete.

 

Elarbetssäkerheten är en grundläggande sak i linjemontörens arbete. På Herrfors utvecklar man säkerheten och den fullföljs i varje steg. Hon lyfter även fram att Herrfors ser sina anställda och värnar om deras hälsa, samt att företaget är utvecklingsvänligt oavsett om det handlar om nya arbetsverktyg eller arbetsmetoder.

 

”Jag är tacksam för den möjligheten jag fått, samt för hur öppet mottagande man fått här. Arbetsgemenskapen är fantastisk, alla vågar vara sig själva och alla vågar säga sin åsikt.”