Benjam Wärn, vattenkraftchef

I vårflödestider kan det vara svettigt då vattenmassorna väller in och testar vattenkraftverkets kapacitet. Men det finns också lugna dagar då vattenkraftchef Benjam Wärn kan sitta och njuta av sin arbetsmiljö ute i naturen under pauserna. Kontrasten är en del av charmen med hans jobb.

 

När Benjam studerade elkraftsteknik i Tjeckien hade han inga planer på att börja tämja naturens kraft i forsande vatten. Intresset för vattenkraft väcktes sommaren 2015 då Benjam var stationerad på vattenkraftverket i Kållby där han jobbade med underhållsarbete på Herrfors alla vattenkraftverk. Sensommaren 2016 anställdes han som driftsingenjör, vilket innebar att han i praktiken hade huvudansvaret på fältet.

 

“Det var intressant men jag kände att jag hade ett stort ansvar. I vår bransch är det snabba svängar och det hinner hända mycket på kort tid. Det tog ett par år innan jag kände mig bekväm i rollen.”

Snabba ryck eller riktigt lugnt

På arbetsområdet mellan Oravais i Vörå och Nedervetil i Kronoby finns sju vattenkraftverk med tio turbiner som Benjam och hans kolleger håller koll på med hjälp av fjärrstyrning. Märker de något skumt åker de ut och kollar läget på plats. Sedan år 2022 är Benjam förman för de två andra medarbetarna i teamet.

 

“Jag gillar att hålla i trådarna men det är en utmaning att leda något som hela tiden förändras – ibland med kort varsel. Allt går inte som planerat heller så vi måste vara redo att tänka om hela tiden.”

 

Flexibilitet är en viktig egenskap i jobbet, men samtidigt är det viktigt att vara noggrann och organiserad. Förmågan att kunna se både helheter och detaljer är en stor fördel.

Bra mix av kontors- och fältarbete

Hälften av arbetstiden sitter Benjam på kontoret i Kållby, resten är fältarbete. En kombination som passar honom perfekt.

 

“Jag har omväxlande arbetsuppgifter och frihet under ansvar, jag kan själv planera mina arbetsdagar. Jag tycker att det är roligt när det händer mycket, men visst är det skönt också en varm sommardag då det är så lugnt att vi kan sitta ute och grilla en korv till lunch.”

 

En vanlig arbetsdag sitter Benjam kanske och planerar olika förbättringar, ofta har han kontakt med underleverantörer som ska komma ut och göra något som teamet på Herrfors inte kan eller har tid att fixa själva. Benjam är tvåspråkig och det är en stor fördel eftersom de flesta underleverantörer talar finska.

 

“Emellanåt får vi larm och då åker vi ut för att kolla det. Oftast är det bara en nivågivare eller något annat smått som har gått sönder, men ibland är det något värre och då kan det plötsligt bli ett större reparationsprojekt. En arbetsdag blir sällan som jag har tänkt mig.”

Goda förutsättningar att göra ett bra jobb

Benjam konstaterar att energibranschen är ett tryggt val för den som funderar på sitt framtida yrke.

 

“Elförsörjningen ska fungera oavsett konjunktursvängningar och världskrig, så det lär finnas jobb. Viktigast är ändå att man väljer ett yrke som man trivs med.”

 

Herrfors beskriver Benjam som en stabil och bra arbetsgivare.

 

“På Herrfors har vi goda förutsättningar att göra ett bra jobb. Vi får de verktyg som vi behöver i arbetet och har möjlighet att utvecklas i vårt yrke.”